Čepované po Novém roce? Pivaři budou dost mrzutí

 

S cenou blížící se padesátikoruně za půllitr piva budou zřejmě muset počítat po Novém roce i štamgasti nejlevnějších hospod a pivnic. Od prvního ledna totiž přejde točené pivo z dosavadní desetiprocentní snížené sazby daně z přidané hodnoty do plné 21procentní sazby. Změna DPH je součástí vládního úsporného balíku.



  • Souhrn článku: Článek informuje o tom, že ceny piva v Česku budou pravděpodobně růst po novém roce, kdy začne platit vládní úsporný balíček, který zvyšuje DPH na čepované pivo z 10 na 21 procent. Některé pivovary už zdražily pivo od října kvůli rostoucím nákladům na energie, obaly a dopravu. Spotřeba čepovaného piva meziročně klesla o čtyři procenta a hospodští se obávají dalšího poklesu zájmu zákazníků. Článek cituje názory ekonomů, pivovarníků a hospodských na situaci na trhu s pivem.

  • Celý článek najdeš zde : Čepované po Novém roce? Pivaři budou dost mrzutí - Novinky


  • Další zdroje: Pokud vás zajímá více o ekonomice piva v Česku, můžete si přečíst tyto články:

    • ANKETA: Pivo dál zdražuje. Češi si za čepovaný půllitr výrazně připlatí: Tento článek zveřejněný na TN.cz obsahuje anketu mezi hospodskými a zákazníky o tom, jak vnímají zdražení piva a jak to ovlivní jejich spotřebu. Článek také uvádí průměrné ceny piva v různých regionech Česka a srovnává je s cenami v zahraničí.
    • Spotřeba čepovaného piva meziročně klesla. Očekávaný růst se zatím nevyplnil: Tento článek zveřejněný na iDNES.cz analyzuje důvody poklesu prodeje čepovaného piva v letošním roce, jako jsou proměnlivé počasí a zhoršující se ekonomická situace konzumentů. Článek také poukazuje na to, že celkové prodeje piva stále nedosáhly předcovidových hodnot a že očekávání růstu pivovarského sektoru po pandemii se stále nenaplnila.
    • Pivo až na výjimky zdraží: Tento článek zveřejněný na Novinkách.cz shrnuje, které pivovary zdražily pivo a o kolik, a jaké jsou jejich důvody. Článek také upozorňuje na to, že zdražení piva je často přípravou na daňové změny, které přijdou v lednu, a že tyto změny dopadnou na prodej piva v novém roce.